Depresia

Nu e un articol în care mă plâng, e un articol de conștientizare. Nivelul de durere pe care pot să-l suport e la un nivel mare, până să mă auzi că mă plâng.

Trăiesc cu depresia de aproape 10 ani. Acum e momentul când s-a acutizat, și bineînțeles că de la anul o să merg și la psiholog. Asta nu mă face nebun. Dacă asta credeți despre oamenii care suferă de depresie, aveți o părere greșită.

Nu îmi mai aduc aminte exact, când am fost cu adevărat fericit. Probabil, în copilărie. Da, am și mici bucurii, din când în când. Cei care mă cunosc, poate încearcă să-și amintească, când au văzut un zâmbet larg de la mine.

Cum se manifestă la mine? Pofta de mâncare, pofta de viață, sunt mai jos decât scorul lui Cumpănașu la alegeri. De calitatea somnului nu are rost să vorbim, pentru că e un cuvânt depășit. Câteodată simți de parcă durerea sufletească, e o durere fizică. Încredere în sine dispare aproape complet. Nivelul de concentrare ajunge și el la nivelul temperaturilor iarna. Din când în când ai mici pierderi de memorie. Regulat apar gânduri suicidare. ( n-am de gând, că reușesc să le țin în frâu, nu vă speriați). Tot ce se întâmplă rău în jurul tău, îl simți de parcă ai băgat mentos în cola.

De curând, am vorbit cu 2 oameni, care au trecut sau încă se luptă cu depresia. O fost o senzație plăcută, să știi că nu ești singur, și să vezi că există oameni care înțeleg prin ce treci. Pentru că de la restul auzi:  “hai, că nu e nimic.” și câteva lucruri de încurajare. Numa că alea nu prea ajută, că nu par sincere.

N-am scris asta că am nevoie de vreo bătaie pe umăr, am scris asta, pentru oamenii care sunt în depresie, să înțeleagă că nu-s singuri, și să vorbească cu cei apropiați despre asta. Cei apropiați să înțeleagă că prietenii lor care suferă de asta nu-s nebuni, și că au nevoie de ajutorul lor, de afecțiunea lor, și că au avut un curaj nebun să se deschidă în fața lor, și dacă au făcut-o, înseamnă că voi sunteți cei mai buni prieteni ai lor.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s